Mensink Bosbouw
Contact Route Sitemap
Home
Activiteiten
Machines
biomassa
Over ons
Links

Home | Biomassa

biomassa

Een veelgebruikte vorm van duurzame energie


Energie uit windturbines of zonnepanelen zijn algemeen bekende vormen van duurzame energie. Minder bekend, maar zeker een van de meest gebruikte duurzame energiebronnen in Nederland is energie uit biomassa.

Wat is biomassa?


Biomassa is een verzamelnaam voor organische materialen waar energie uit gewonnen kan worden. Hout, gras, mest, maar ook gft-afval zijn voorbeelden van materialen die als biomassa kunnen dienen. Uit mest, gras en gft-afval kan bijvoorbeeld biogas worden gewonnen, die uitstekend brandbaar is. Houtsnippers worden veelal verbrand. Bij de verbranding ervan komen weliswaar CO2-gassen vrij, maar de bomen hebben deze CO2-gassen reeds tijdens de groei opgenomen. Daarom is er sprake van duurzame energie.

De houtsnippers van Mensink Bosbouw


Biomassa wordt in Nederland al veel gebruikt als duurzame energiebron. Veel energiecentrales draaien voor een groot deel op biomassa. Ook een groot deel van de houtsnippers die Mensink Bosbouw produceert, vindt zijn weg naar de energiecentrales. De energie die hieruit gewonnen wordt, wordt vervolgens weer verkocht als groene energie.

Een andere, steeds meer voorkomende toepassing waar de houtsnippers van Mensink Bosbouw voor worden gebruikt, is er één op kleinschaliger niveau. Agrariërs plaatsen steeds vaker CV ketels die houtsnippers als brandstof gebruiken om hun stallen warm te houden. Deze ketels zijn een milieuvriendelijk en kostenbesparend alternatief voor het stoken op het steeds schaarser en duurder wordende aardgas.

Ook voor de verwarming van andersoortige grote hallen wordt steeds vaker overgegaan op het stoken op houtgestookte CV-ketels. Daarnaast komen er ook steeds meer ketels op de Nederlandse markt die geschikt zijn voor het verwarmen van normale woningen.