Mensink Bosbouw
Contact Route Sitemap
Home
Activiteiten
Machines
biomassa
Over ons
Links

Home | Activiteiten | Uitrijden

Uitrijden

Alles keurig op maat


Nadat de bomen handmatig of machinaal gezaagd zijn, worden de stammen door Mensink Bosbouw uitgereden. De stammen worden vooraf op maat gezaagd, dit noemt men sortimenten. Uit één boom komen vaak meerdere sortimenten. Zo is het onderste deel van de stam (het profielhout) bijvoorbeeld uiterst geschikt voor de houtindustrie, het middelste deel (papierhout) voor de papierindustrie en de top van een boom (het vezelhout) voor de spaanplaatindustrie.

De sortimenten kunnen variëren van 2 tot 5 meter. Bij het uitrijden worden de verschillende sortimenten gerangschikt op de forwarder. Vaak moet een forwarder meermalen door hetzelfde stuk bos, omdat het niet mogelijk is veel verschillende sortimenten in één keer mee te nemen.

De uitgereden sortimenten worden meestal aan de rand van het bos opgestapeld, waar het met een vrachtwagen door een transporteur wordt opgehaald en naar de tussenhandel of eindverwerker wordt vervoerd.

Losse takken


Behalve het uitrijden van stammen is het ook mogelijk om met de forwarder losse takken uit te rijden, die zijn blijven liggen na het zagen. Deze losse takken zijn vaak niet bruikbaar voor industriële doeleinden en worden daarom gebruikt om te versnipperen.